Tütün ve Alkol piyasası Düzenleme Kurumundan tütün mamulü, etil alkol,metil alkol ve alkollü içki satmak isteyenlerin satış belgesi almak için öncelikle belediyeden işyeri açma ruhsatı yada Kültür ve Turizm Bakanlığından turizm belgesi almaları zorunludur. Daha sonra Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulundan (TAPDK) satış belgesi alacaklardır. Belediye ruhsat vermeden önce Kolluk Kuvvetinin görüşünü alır. İşyeri adresi değişen kişiler TAPDK ve Ruhsat veren birime beyan vermeleri gerekmektedir.
Parakende ve açık olarak satışın yapıldığı yerler ile örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ile ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az 100 metre mesafenin bulunması zorunludur. Ruhsat ve Denetim Müdürlüğüne dilekçe ile başvurularak mesafe şartına uygunluk yazısı alınacaktır. Mesafe şartına uygunluk tespiti işyeri açma ve çalışma ruhsatı üzerinde veya ek bir yazı ile belirtilecektir. Mesafe uygunluk yazısının bir ay içinde TAPDK ‘ya sunulması gerekmektedir. Satış belgesi verildikten sonra işyerinin yüz metre yakınında söz konusu kurumların faaliyete geçmesi satış belgesinin geçerliliğini sona erdirmez.
Mesafe şartı istisnası ancak 11/06/2013 tarihi itibariyle geçerli bir işyeri açma ve çalışma ruhsatı ve yanı sıra TAPDK alkollü içki satış belgesine birlikte sahip olan işletmeleri kapsamaktadır. Bu kanunun yayımı tarihinden önce işyeri ruhsatlandırılmasına rağmen TAPDK alkollü içki satış belgesi almamış olan işletmeler için 100 metre mesafe şartı aranacaktır. Mesafe şartı turizm belgeli işletmeler için aranmaz.
Bu işletme sahipleri işletmelerini birinci ve ikinci derece kan hısımlarına devredebilir. Ancak devir alanlar devreden kişi ile hısım olduklarına dair resmi belgeleri ibraz etmek zorundadırlar.
Parakende ve açık alkollü içki satışı yapılan işyerlerinin tabelalarında tüketicilere yönelik ürünlerin kullanılmasını ve satışını özendiren ve teşvik eden tanıtım yapılamaz. Tabelalar 11 haziran 2014 tarihine kadar kanuna uygun hale getirilir.
Parakende alkollü içki satışı yapılan işyerlerindeki alkollü içkilerin konulduğu ve üzerinde alkollü içkilerin marka, amblem ve logosu bulunan mevcut soğutucular iş yerlerinin kapalı bölümlerinde bulunması kaydıyla 11 Haziran 2016 tarihine kadar kullanılabilir. Açık alkollü içki satış yapmaya ilişkin izin belgesi olan işletmelerde servis amaçlı materyallerde marka, amblem, ve logo kullanılabilir.
Alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamaz. Bu ürünlerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon veya etkinlik yapılamaz. İnternet sitesi açılamaz. Otomatik satış makineleri ile satılamaz ve posta ile satış yöntemi kullanılarak gönderilmez. İşyeri tabelası hariç, işyeri dışında yer alan alkollü içkilerin reklam ve tanıtımına yönelik taşınır,taşınmaz her türlü materyal (totem, pano,led yazı,levha ,dijital yazı, yönlendirici levha, balon, çıkartma, bez ve kağıt afiş, strafor harfler, neon reklam yazıları, vinly reklamlar, banner, billboard,ilan panosu, raket, postermatik, reklam panosu, mega light, mega board, hareketli yada yanıp sönen reklamlar , cam grafikler vb.) mevzuat hükümlerine göre yasaklanmıştır.
Alkollü içki sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilir ve bu yerlerde tesis sınırları dışında tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamaz. Ruhsat veya diğer izin belgelerini düzenlemeye yetkili merci tarafından işyerinin faaliyetine izin verilen alanlar işyeri sınırları içi kabul edilir. Alkollü içkiler işletme dışından görülecek şekilde perakende olarak satışa arz edilemez. Kamuya açık alanda alkol tüketmek yasaktır.
İşyerlerinde ; tütün mamülleri ve alkolü içkiler tüketilmek veya beraberinde götürülmek üzere onsekiz yaşını doldurmamış kişilere satılamaz veya sunulamaz. Yaş konusunda tereddüde düşülmesi halinde satıcı, talepte bulunan tüketiciden kimlik belgesi talep eder. Onsekiz yaşını doldurmamış kişiler , tütün ürünü işletmelerinde , pazarlanmasında ve satışında ve açık sunumunda istihdam edilemez .
Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti veren yerler , spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü eğitim ve öğretim kurumları , kahvehane, kıraathane, pastane , bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarında faaliyet gösteren işyerlerinde alkollü içki satış ve sunumu yapılamaz.
Fiyat bildirimi alkollü içkilerin satışına tahsis edilmiş bölümlerde yer alması ve rakam ile yazıların elli puntoyu aşmaması şartı ile yapılabilir.
YASAKLAR | CEZAİ UYGULAMALAR |
Alkollü içkilerin satışını yapan işyerleri, her ne amaçla olursa olsun ,reklamı ve promosyon veya bedelsiz olarak alkollü içki dağıtamazlar | 5000 -200 000 TL |
On sekiz yaşını doldurmamış kişilere; alkollü içkiler tüketilmek veya beraberinde götürülmek üzere satılamaz. | 10 000-500 000 TL Altı aydan bir yıla kadar hapis cezası |
Alkollü içkiler sunum izni verilen yerlerin dışında tüketilmek üzere satışı yapılamaz | 10 000-500 000 TL |
Meskun mahaller ve konaklama yerleri hariç olmak üzere otoyollardaki ve devlet kara yolarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışı ve tüketimi yapılamaz | 10 000-100 000 TL |
On sekiz yaşını doldurmamış kişiler , alkollü içkilerin satışında istihdam edilemez | 10.000-500 000 TL |
Alkollü içkiler 22.00-06.00 saatleri arasında parakende olarak satılamaz (11.09.2013 tarihinden sonra) | 20 000-100 000 TL |
Alkollü içkiler işletme dışından görülecek şekilde parekende olarak satışa arz edilemez (11.09.2013 tarihinden sonra) | 5 000- 50 000 TL |
Türkiyede üretilen veya ithal edilen içkilerin üzerinde uyarı mesajları taşımayanlar satışa arzedilemez. | 100 000TL |
Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü eğitim ve öğretim kurumları, kahvehane, pastane, briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında alkollü içkilerin satışı yapılamaz. | 10 000-100 000 TL |
Nargilelik Tütün mamulü sunum uygunluk belgesi alınan işyerlerinin kapalı alanlarında sunulamaz | 1187 TL- 5943 TL |
Nargilelik Tütün mamulü sunum uygunluk belgesi alınan işyerlerinin kapalı alanlarında tüketen kişilere | 89 TL |
Nargilelik tütün mamulü içimi yapılan işyerine ait alan/alanlar için Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK)’ndan Nargilelik Tütün Mamulü Sunum Uygunluk Belgesi alınması zorunludur.
Sağlık, kültür, sosyal hizmet ve spor hizmeti verilen yerlerin hizmetin ifa edildiği alanların müstakil yapıları ile bunların eklentileri ve bahçelerinin yerleşke sınırları içinde faaliyet gösteriliyor ise buraların, kapalı ve açık alanlarında bulunmaması gerekmektedir.